Mercè
2023
Il·lustracions: Chamo San
Disseny i aplicacions: Arauna Studio + 131 Disseny Gràfic
Direcció d’Art: Nacho Padilla
CARTELLS
Durant els anys de govern d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona, la campanya de la Mercè no es limita només al cartell principal. Aquest ve acompanyat de cartells secundaris que agrupen les activitats més importants de la festa (el BAM, el MAC o la Cultura Popular) o que promouen ideals de convivència per la ciutat (com els pósters de la “Barcelona antimasclista” d’anys anteriors) .
Amb això en ment, per aquesta edició vaig proposar que els cartells tinguessin una continuïtat i que ajuntant-los tots tinguéssim UN GRAN CARTELL DE CARTELLS.
1. El Cartell Principal de la Mercè
El cim del castell, encapcelat per l’anxeneta axecant la mà triomfant, conté tots els elements que trobarem a les altres variants: un homenatge a la diversitat cultural, racial i sexual, així com persones de capacitats diverses i també nombrosos artistes, elements icònics de la nostra cultura popular i, en definitiva, un gran conjunt de persones que representen als ciutadans i ciutadanes de Barcelona.
Com a cartell cartell principal, que ha de reunir tots els elements importants de La Mercè, la cultura popular i la festa estructuren la idea essencial de la campanya: la fusió d’una ciutadania diversa amb ganes de celebrar.
2. El Cartell de Cultura Popular
Aquest cartell és el que més ens apropa a la nostra cultura popular on trobem balls (la sardana), música (el flabiol o el timbal), personatges històrics i llegendaris (els dracs, els macers, la Geganta del Pi o la Tarasca) i també elements del vestuari tradicional català (la faixa, la barretina i els vestits dels dimonis).
Aquí també trobem referències a anteriors cartells de la Mercè com el cartell de la Barcelona antimasclista de la Sònia Pulido (2018), una revisió sense mascareta del cartell de Reskate Studio (2020), el personatge principal del cartell de América Sánchez (2005) o un retrat de Miguel Gallardo, autor del cartell de l’any 2016 i figura notable del cómic underground barceloní, que va morir el passat 2022.
3. El Cartell del MAC
El Mercè Arts de Carrer vol convertir Barcelona en un gran escenari a l’aire lliure per acollir les propostes escèniques més innovadores del panorama nacional i internacional.
En aquest cartell destaquen sobretot les disciplines escèniques com la dansa, el circ, el teatre, les titelles i cultura urbana. En total, una vuitantena llarga d’espectacles, alguns amb perspectiva inclusiva, per celebrar que enguany la Mercè torna a celebrar-se sense restriccions de mobilitat ni d’aforament.
Els espectacles es poden veure pels carrers de la ciutat, especialment en parcs i altres espais oberts, i apropen les arts escèniques a un públic que potser no acostuma a tenir-hi accès o interès.
4. El Cartell de Kíiv, la ciutat convidada
La capital d’Ucraïna, Kíiv, és la ciutat convidada de les Festes de la Mercè del 2023 a Barcelona, la primera ciutat en estat de guerra que és convidada de La Mercè.
En agraïment a aquest gest de germanor, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Kíiv, Viktoriia Mukha, va anunciar el regal de dos gegants que s’incorporaran a la col·lecció del municipi, l’Olga i el Vladimir, dos personatges històrics ucraïnesos. El programa de la festa major ofereix un tast de la diversitat de les manifestacions culturals d’Ucraïna amb representacions de circ, arts plàstiques, dansa tradicional i música folklore.
A nivell gràfic, el cartell vol representar la solidaritat, les abraçades i el desig de pau (amb els icònics coloms blancs) amb la ciutat de Kiiv, juntament amb una selecció de colors que recuperen groc i el blau de la bandera d’Ucraïna.
5. El Cartell del BAM
Més d’un centenar de concerts formen part de la programació del BAM, Música Mercè i Acció Cultura.
Aquí resideix l’origen conceptual del cartell, que volia reivindicar la reunió d’amics per anar de festa després de varios anys de restriccions per la pandèmia.
Pels que som de Barcelona i hem gaudit de les festes de la Mercè des de petits, aquests concerts van ser dels primers als que anavem amb tots els amics, on ens barrejavem amb altres adolescents i també amb altres generacions.
CARTELL COMPLET
Aquest GRAN CARTELL DE CARTELLS es pot veure complet en la següent imatge.
Concebut com una concatenació de cartells de format clàssic de 50x70cm, la mida original d’aquest cartell és de 50x350cm. Un fris vertical plè de personatges i elements familiars dels ciutadans de Barcelona.
PROCÉS CREATIU
El projecte comença recuperant un personatge principal femení (la Mercè) que mira a càmara, aquest cop des de dalt de tot d’un castell humà vist en una perspectiva cenital. Ens agradava la idea de tornar a fer pinya, com la base dels castellers, després dels anys de restriccions per la pandèmia.
El punt de vista obliga a cedir tot el protagonisme a l’enxaneta i el cartell de la festa de la ciutat corria el risc de centrar-se únicament en la cultura popular.
El punt de vista canvia per repartir el protagonisme entre tots els convidats a la festa.Pren força la idea de crear un cartell de cartells, que s’ajuntin com els pisos d’un castell.
Els darrers anys, la campanya de la Mercè ha presentat un cartell principal i una sèrie de variacions per les altres activitats principals, però fins ara no s’havia fet una proposta que connectés aquests diferents cartells entre sí.
En aquesta fase del procés tenia en ment que el cartell principal representès una escena on connecten els participants de les festes de la ciutat amb un mon de fantasia (representat la cultura popular més icònica, amb els seus dracs, gegants, focs i colors). Finalment es va descartar, però si vam acabar recuperant alguns elements i sobretot al personatge de la Mercè que mira a l’espectador a dalt de tot del castell.
Durant la fase inicial a vegades cal provar altres opcions encara que sigui per descartar-les.
Aquesta versió descartada representava una escena horitzontal on la gent desfilava camí a la festa amb un personatge principal al davant mirant a l’espectador. De la mateixa manera que la versió vertical, podriem connectar els diferents cartells per crear un gran cartell de cartells.
Tornant a la composició vertical, el següent pas és definir els personatges i ordenar-los dins del castell. Aquest és un cartell per tota la ciutadania de Barcelona i representar la seva pluralitat i diversitat serà un dels grans reptes del projecte. Des de bon inici, tenim en ment que la intenció principal és transmetre la sensació de festa i de “tots fent pinya”.
La documentació és part essencial de qualsevol projecte creatiu i en l’àmbit del dibuix no només ens hem de centrar en l’estil sinó també en l’anatomia i possició dels personatges amb els que treballem. Per informar-me millor em vaig posar en contacte amb els Borinots de Sants que em van obrir les portes d’un dels seus assajos. Allà vaig anar amb les meves llibretes, i des d’un racó vaig prendre apunts de gestos i poses.
D’aquí en endavant el procés consistirà en construir el castell, escollint els personatges i buscant el lloc adient per cadascú a la composició final. Les personalitats que busquem son aquelles més populars que han donat vida i fama a la nostra ciutat (amb una mirada especial a l’època de l’Underground barceloní i a les zones de Les Rambles, Ciutat Vella i la Barceloneta).
PERSONATGES
El cartell és un homenatge a la diversitat cultural, als artistes i als ciutadans i ciutadanes de Barcelona.
La cultura popular i la festa estructuren la presencia dels protagonistes d’aquest cartell: l’unió d’una ciutadania diversa amb ganes de celebrar.
És un cartell de cartells, amb múltiples referències a anteriors cartells de les festes de la Mercè. També hi trobem homenatges a personatges rellevants de la ciutat i elements de la cultura popular. Es poden trobar fins a 123 personatges, incloent-hi tres coloms, dos dracs i un gos. Alguns són:
La Leo (1945)
Leocadia Montes, regenta des de fa més de 40 anys el mític bar Leo de la Barceloneta. Un racó molt estimat pel carisma de la Leo i per haver acollit artistes de flamenc com El Bambino.
Bernardo Cortés (1934-2017)
Bernardo Cortés Maldonado, també conegut com «El Poeta de la Barceloneta», va ser un escriptor, actor i cantautor que es va dedicar a tocar la guitarra i cantar entre els comensals de les terrasses i restaurants de la Barceloneta.
Enxaneta
L’enxaneta és el casteller que corona els castells, estructures humanes verticals que tenen els seus orígens al segle xviii i primera part del xix i que son una icona de la cultura popular catalana. Fins que l’enxaneta no arriba al capdamunt del castell i posa els dos peus sobre les espatlles dels dosos, el castell no es considera carregat, i en aquest moment, l’enxaneta fa l’aleta. Per norma general, l’enxaneta és un nen o nena, d’entre 5 i 10 anys.
Capgrossos Macers
Els Capgrossos Macers, coneguts també per Capgrossos de la Ciutat, són una parella de figures que encapçalen el Seguici Popular de Barcelona, al costat dels gegants Jaume I i Violant. Representen macers d’una processó, i el portador sempre surt amb una maça a la mà. Daten del 1985, quan els geganters de la parròquia de Sant Josep de Calassanç els encarregaren a l’imatger Domènec Umbert.
La Tarasca
La Tarasca de Barcelona o Cuca Fera és una peça de bestiari popular català pertanyent al Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona. És una bèstia portada sempre per la colla de la Barceloneta. Té cap de felí humanitzat i cos de tortuga que té una doble funció: treu foc als correfocs i espectacles pirotècnics i llança aigua i caramels a les cercaviles i actes protocol·laris. La figura es pot visitar durant tot l’any a la Casa dels Entremesos, on és exposada amb gran part de la imatgeria festiva de la Ciutat Vella.
Ocaña (1947–1983)
Va ser un performer, artista, anarquista i activista LGBT espanyol. José Pérez Ocaña, qui va ser una icona de resistència de la dictadura franquista durant la transició espanyola, és una de les figures clau oblidades per la historiografia de l’art. Les seves performances i accions diverses, coetànies al naixement del moviment punk i dels primers moviments de protesta LGTB, prefiguraren les pràctiques de desobediència sexual i de gènere que començarien a agrupar-se sota el nom de ‘activisme queer’ a principis dels anys vuitanta.
La mateixa setmana de la Mercè 2023 es cumpleixen 40 anys de la seva mort.
DISSENY GRÀFIC
El disseny gràfic de la campanya (tipografia, adaptacions i altres decisions gràfiques) va a carrec del equip format per ARAUNA STUDIO + 131 Disseny Gràfic, que ja han participar en numbrosos projectes de l’Ajuntament de Barcelona.
La campanya de la Mercè 2023 també vol recuperar l’esperit de les publicacions “Undergroud” de Barcelona dels anys 70-80.
APLICACIONS
El cartell principal i els cartells secundaris s’han d’adaptar amb una gran varietat de suports durant la campanya, tant al carrer com en elements informatius digitals o en paper. ARAUNA STUDIO i 131 DISSENY GRÀFIC han mantingut la idea original en cadascún d’aquests formats.
SEGELL
El cartell de les festes de La Mercè 2023 ha esdevingut la imatge del segell que Correus ha dedicat a les festes de La Mercè. El segell forma part de la sèrie Fiestas Populares, i se n’ha fet una tirada d’1.130.000 exemplars.
OBRA GRÀFICA
Finalment, un cop passades les festes, el cartell també té la funció de ser un element commemoratiu i es converteix en un regal molt esperat per part de les institucions lligades a l’Ajuntament com per molts ciutadans de Barcelona.