Pau i Llibertat
2016
Amb motiu de les festes del barri de Gràcia, vaig fer aquestes il·lustracions que havien de ser el regal que feien les institucions de Gràcie aquest any.
Vaig retratar en Pau i la Llibertat, els Gegants de Gràcia. Representen una parella burgesa barcelonina del segle XIX. Ell duu una capa de vellut negre i té un barret de copa a la mà; ella porta un vestit blau i té les mans ocupades amb un ventall i un pom de flors amb tres lliris (símbol de la Vila de Gràcia).
Els noms, Pau i Llibertat, foren triats per votació popular entre els nens i nenes de les escoles del barri. «Pau», per homenatjar el batlle que va aconseguir la independència de Gràcia l’any 1887, Pau Fatjó. I «Llibertat», per raons diverses: primer, perquè la seu del primer ajuntament era a la plaça de la Llibertat; segon, perquè és un carrer que no ha variat mai de nom tot i els canvis polítics; i finalment perquè és un nom molt lligat a la història dels graciencs per les mobilitzacions en favor de la llibertat que han protagonitzat.
Els Gegants de Gràcia veuen la llum el 1982, construïts per l’artista gracienca Àngels Jutglar.
A més, a les dues figures els envolten edificis i elements propis del districte de Gràcia. Al Pau el podem veure entre una xemeneia del Parc Güell i una torre de la Casa Vicenç. La Llibertat es troba entre la font de “L’espigadora del Manoll” (realitzada per l’Artista Josep M. Camps Arnau l’any 1949) que es troba a la plaça de la Virreina i el Campanar de la Plaça de la vila.
El Pau representa la societat benestant i els monuments/cases de la classe alta barcelonina. L’art i la cultura. El mecenes i els creadors.La Llibertat representa la lluita i el treball (revolta de les quintes, l’espigadora és la dona treballadora). Els tres lliris que broten del bano son el símbol de l’escut de Gràcia.
Tot plegat fa un homenatge al estil modernista, moviment imperant en la època en la que es situen històricament els personatges i que a més resulta un moment daurat de la cultura Barcelonina amb representants importants que van des de l’arquitectura a la pintura, com ara Gaudí o Ramón Cases.
Es van produïr 400 prints en papier giclée de cada una de les il·lustracions. Totes numerades i signades.